FuelEU Maritime: Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές προτείνουν τροποποιήσεις

FuelEU Maritime: Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές προτείνουν τροποποιήσεις

251
FuelEU Maritime: Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές προτείνουν τροποποιήσεις

Η ECSA και η ΜΚΟ Transport & Environment (T&E) ενώνουν τις δυνάμεις τους, προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να εισαγάγουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη νομοθετική πρόταση FuelEU Maritime, με στόχο να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του EU Climate Law και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα δύο μέρη υποστηρίζουν ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολείπεται φιλοδοξιών ενώ δεν επιμερίζει ορθά τις ευθύνες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών της βιομηχανίας, όπως οι προμηθευτές καυσίμων. Στη σχετική ανακοίνωση της ECSA τονίζεται ότι «εάν υιοθετηθεί στην παρούσα μορφή της, η πρόταση ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στις κλιματικές φιλοδοξίες της ναυτιλίας».

Οι ECSA και T&E υποστηρίζουν περισσότερο φιλόδοξους στόχους για τη χρήση καθαρότερων καυσίμων από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Παράλληλα τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι οι προμηθευτές καυσίμων στα ευρωπαϊκά λιμάνια τροφοδοτούν τα πλοία με συμμορφούμενα καύσιμα και σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των κανονισμών. Την ίδια ώρα τάσσονται υπέρ της χρήσης των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από τα ETS και FuelEU Maritime για την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου και τη μείωση της διαφοράς τιμής μεταξύ συμβατικών και βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων.

«Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές είναι έτοιμοι να συμβάλουν στο επίπεδο που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε επίπεδο ΕΕ. […] Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους ευρωβουλευτές και τα κράτη-μέλη, για να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις», τονίζει ο κ. Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.