Containers: Προσεχώς πλεόνασμα 13 εκατ. TEUs;

Containers: Προσεχώς πλεόνασμα 13 εκατ. TEUs;

166
Containers: Προσεχώς πλεόνασμα 13 εκατ. TEUs;

Η έντονη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά των containerships από τις αγοραπωλησίες στις παραγγελίες πλοίων, που ξεκίνησε εντός του 2021 και συνεχίστηκε και εντός του 2022, είναι εμφανής στο υψηλό backlog των ναυπηγείων και στην έλλειψη διαθέσιμων slots βραχυπρόθεσμα.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια, μεταξύ άλλων, της αυξημένης ζήτησης για μεταφορά εμπορευμάτων, οδηγώντας σε ρεκόρ παραγγελιών νέων containers. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του TheLoadstar, επικαλούμενο δηλώσεις του Danny den Boer, Director of Global Sales and Trading στην εταιρεία SeaCube Containers, ο παγκόσμιος στόλος containers κατέγραψε άνοδο 15% το 2021 και άγγιξε τα 51,4 εκατ. TEUs.

Παράλληλα, η Sea-Intelligence κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με δυνητική υπερπροσφορά containers, σε περίπτωση επιστροφής της αγοράς των containerships στην κανονικότητα. Ενδεικτικά, σε περίπτωση αποσυμφόρησης των εφοδιαστικών αλυσίδων και των λιμανιών, εκτιμάται ότι ο κολοσσός των τακτικών γραμμών Hapag-Lloyd θα χρειάζεται 17% λιγότερα containers.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Sea-Intelligence, Alan Murphy: «Ο παγκόσμιος στόλος containers έφτασε τα 50 εκατ. TEUs το 2021. Εάν το 17% αυτών καταστούν περιττά, συνεπάγεται ότι υπάρχει περίσσεια containers ίση με 8,5 εκατ. TEUs. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες παραδόσεις containers του 2022μ που εκτιμώνται στα 4,5 εκατ. – 4,8 εκατ. TEUs, η περίσσεια containers το 2023 θα αγγίζει τα 13 εκατ. TEUs».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.