Bulk carriers: Αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα με επίκεντρο τη μακροοικονομία

Bulk carriers: Αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα με επίκεντρο τη μακροοικονομία

216
Bulk carriers: Αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα με επίκεντρο τη μακροοικονομία

Τα σημάδια της αγοράς των bulk carriers συνεχίζουν να αντανακλούν αισιοδοξία, με τους ναύλους αλλά και τις αξίες των πλοίων να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το συναίσθημα που επικρατεί στην αγορά φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη μακροοικονομικούς κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η αγορά. Τόσο οι ναύλοι των συμβολαίων FFA με ορίζονται τριών ετών όσο και οι αξίες πλοίων ηλικίας πέντε ετών φαίνεται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Το γεγονός αυτό δεν αντανακλά απαραίτητα τις τάσεις της long-term αγοράς. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως τα επίπεδα των ναύλων και των αξιών συνιστούν απόδειξη της αισιοδοξίας, η οποία υποστηρίζεται από το διαθέσιμο τονάζ και τις αναμενόμενες παραδόσεις πλοίων τα επόμενη έτη.

Από την άλλη, το outlook για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία αναφορικά με δυνητικές επιπτώσεις στην αγορά. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: Allied Shipping Research – Weekly Shipping Market Update | Week 20

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.