Ευρώπη: Ανάσα ανανέωσης για τη βιομηχανία

Ευρώπη: Ανάσα ανανέωσης για τη βιομηχανία

45
Ευρώπη: Ανάσα ανανέωσης για τη βιομηχανία

Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μαγνησίου στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τις κινεζικές εισαγωγές. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρεις εταιρείες συμμετέχουν σε projects, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Οι ανάγκες της Ευρώπης για μαγνήσιο είναι σημαντικές, με τις χώρες της ΕΕ να καταναλώνουν αθροιστικά το 20% της παγκόσμιας προσφοράς μαγνησίου. Η επιθυμία της Ευρώπης να δώσει πνοή στην εγχώρια παραγωγή συνιστά απόρροια πληθώρας παραγόντων, μεταξύ άλλων των εξής:

– Η Ευρώπη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές κινεζικού μαγνησίου (καλύπτει το 93% της ζήτησης των χωρών της ΕΕ), το οποίο επηρέασε την εγχώρια αγορά σημαντικά το 2021, όταν και η προσφορά κινεζικού μαγνησίου εμφανίστηκε μειωμένη, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν.

– Η Ευρώπη «αποφεύγει» όσο το δυνατόν περισσότερο το εμπόριο με τη Ρωσία (τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός μαγνησίου παγκοσμίως) και, παρότι επί του παρόντος το μαγνήσιο δεν υπόκειται σε δασμούς, οι εισαγωγές ρωσικού μαγνησίου δεν αποτελούν βιώσιμη εναλλακτική για τις χώρες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτούμενες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στην Ευρώπη εκτιμώνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα το 2025. Όσο για λοιπούς στόχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί σε κάλυψη του 15% των αναγκών της μέσω της εγχώριας παραγωγής.

Μια δυνητική μείωση του εμπορίου μαγνησίου δύναται να επιδράσει στην αγορά των bulk carriers, ωστόσο λόγω του μικρού ποσοστού το οποίο καταλαμβάνει το εν λόγω εμπόρευμα στην αγορά σε σύγκριση με άλλα (όπως σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας, σιτηρά), η επίδραση δεν αναμένεται σημαντική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.