Ιαπωνία: Προχωρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη διαχείριση των λυμάτων της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Προχωρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη διαχείριση των λυμάτων της Φουκουσίμα

65
Ιαπωνία: Προχωρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη διαχείριση των λυμάτων της Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου σχεδίου της για την απόρριψη επεξεργασμένων λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Η ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια της χώρας ενέκρινε την παραπάνω πρόταση, ανοίγοντας τον δρόμο για επίσημη έγκριση, μόλις «η ρυθμιστική αρχή ακούσει και τη γνώμη του κοινού», σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο θα χρειαστεί να λάβει τη συγκατάθεση των δήμων που φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων απόρριψης νερού.

Η Ιαπωνία παρουσίασε το παραπάνω σχέδιο τον Απρίλιο του 2021, προκαλώντας τεράστιο προβληματισμό σε γειτονικές χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα και η Ταϊβάν, καθώς και σε διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, υποστήριξαν την πρόταση της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία προέκυψε έπειτα από χρόνια συνομιλιών για τη διαχείριση περισσότερων από 1 εκατ. τόνων νερού που συσσωρεύτηκαν στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα μετά την κατάρρευση του εργοστασίου έπειτα από έναν καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Εντός της χώρας, εκπρόσωποι της αλιευτικής βιομηχανίας εκφράζουν φόβους για την αμαύρωση της φήμης του κλάδου και τις ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια των ψαριών που αλιεύονται.

Ως μια πρώτη αντίδραση από την κινεζική κυβέρνηση στις παραπάνω εξελίξεις υπήρξε η παρότρυνση προς το Τόκιο να ανακαλέσει τη λανθασμένη απόφασή του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.