Βραζιλία: Πώς η ενεργειακή κρίση «απειλεί» την παραγωγή ζάχαρης

Βραζιλία: Πώς η ενεργειακή κρίση «απειλεί» την παραγωγή ζάχαρης

110
Βραζιλία: Πώς η ενεργειακή κρίση «απειλεί» την παραγωγή ζάχαρης

Τα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης της Βραζιλίας ακυρώνουν συμβόλαια εξαγωγών ζάχαρης και κατευθύνουν τις ποσότητες προς την παραγωγή αιθανόλης, εν μέσω πολύ υψηλών τιμών ενέργειας.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι λογικό, εντείνει τις ανησυχίες για ένα παγκόσμιο έλλειμμα ζάχαρης. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ζάχαρης στη Βραζιλία αντιμετωπίζουν ακυρώσεις αναφορικά με τις εξαγωγές 200.000 έως 400.000 τόνων ζάχαρης.

Πέραν της στροφής στην αιθανόλη, σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος των καθυστερήσεων στην καλλιέργεια ζάχαρης. Η Βραζιλία εξάγει περίπου 2,2 εκατ. τόνους ζάχαρης μηνιαίως κατά την περίοδο όπου η παραγωγή φτάνει στο αποκορύφωμά της. Το γεγονός ότι πολλές μονάδες στη Βραζιλία έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν από την παραγωγή ζάχαρης σε αυτήν αιθανόλης εγείρει ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά και συνεπώς για τις τιμές, την ώρα που άλλα βασικά εμπορεύματα διατροφής σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.