Ελληνική οικονομία και οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την ανάπτυξή της

Ελληνική οικονομία και οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την ανάπτυξή της

43
Ελληνική οικονομία και οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την ανάπτυξή της

Τις εκτιμήσεις της για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ-EBRD), με την εκτιμώμενη ανάπτυξη για το 2022 να ανέρχεται σε 2,9% και για το 2023 στο 3,5%.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ETAA θεωρεί πως η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη επηρεάζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έμμεσα και κυρίως μέσω των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθών, λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας. Επιπλέον σκόπελο για την ελληνική οικονομία συνιστούν οι προκλήσεις στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και λοιπά spillover φαινόμενα της πανδημίας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντική αναπτυξιακή πορεία, έχοντας δεχτεί πληθώρα επενδύσεων το προηγούμενο έτος. Ενδεικτικά, οι επενδύσεις της ΕΤΑΑ στην Ελλάδα ανήλθαν σε €838 εκατ. το 2021, καθιστώντας τη χώρα έναν εκ των πέντε κορυφαίων «προορισμών» για επενδυτικά κονδύλια της ΕΤΑΑ.

Σε γενικότερο πλαίσιο, επιμένουν οι ανησυχίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στη σκιά της ρωσικής εισβολής και της έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα Morgan Stanley ανακοίνωσε εκτιμήσεις περί ανάπτυξης 2,9% της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022, δηλαδή μικρότερης του ημίσεος εκείνης που κατεγράφη το 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.