Oceanic: Το πρώτο νεότευκτο επιβατηγό της Home Lines του Οίκου Ευγενίδου

Oceanic: Το πρώτο νεότευκτο επιβατηγό της Home Lines του Οίκου Ευγενίδου

425
Oceanic: Το πρώτο νεότευκτο επιβατηγό της Home Lines του Οίκου Ευγενίδου

Στις 15 Ιανουαρίου 1963 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση του υπερωκεάνιου «Oceanic» στην Τεργέστη. Το πλοίο κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Home Lines του Οίκου Ευγενίδου, αποτελώντας μάλιστα το πρώτο νεότευκτο της εταιρείας. Τα Ναυτικά Χρονικά, καλύπτοντας δημοσιογραφικά το γεγονός, θα προχωρούσαν στη δημοσίευση ενός πολυσέλιδου αφιερώματος την 1η Φεβρουαρίου 1963.

Το νεότευκτο επιβατηγό κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Cantieri Riuniti, στον κόλπο της Τεργέστης στην Ιταλία. Με το «Oceanic» να αποτελεί το μεγαλύτερο επιβατηγό που είχε παραγγελθεί στην Ιταλία από ξένη εταιρεία μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, τα Ναυτικά Χρονικά έκαναν λόγο για μια ευρωπαϊκή συνεργασία που θα εξυπηρετούσε τη σύνδεση των γαλλικών και των βρετανικών λιμένων με τον Νέο Κόσμο. Έτσι, αρχική στόχευση της Home Lines ήταν το «Oceanic» να δρομολογηθεί στην υπερατλαντική γραμμή Μάγχης-Καναδά.

Την εποχή εκείνη, τα υπερωκεάνια είχαν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των υπερατλαντικών πτήσεων της βιομηχανίας των αερομεταφορών. Το φαινόμενο αυτό περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο από τον Χ. Κιοσέογλου, διευθυντή της Home Lines, ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης μεταξύ αντιπροσώπων του ιταλικού και του διεθνούς Τύπου στην Τεργέστη, ανέφερε ότι το πλοίο: «Θα τεθεί στη διάθεση του επιβάτη εκείνου ο οποίος δεν προτίθεται να ταξιδεύει πραγματοποιώντας ένα άλμα λίγων ωρών πάνω από τον ωκεανό, αλλά επιδιώκει να απολαμβάνει τις ημέρες ενός θαλασσίου ταξιδιού».

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το «Oceanic» είχε ολική χωρητικότητα που ανερχόταν σε 34.000 τόνους γκρος και το μέγιστο μήκος του ήταν 236 μ. Η υπηρεσιακή του ταχύτητα ήταν τα 25 μίλια, με τις μηχανές του, συνολικής δύναμης 60.000 ίππων, να του προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 26,4 μίλια. Υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς 1.650 επιβατών, με πλήρωμα 550 ανδρών. Η τοποθέτηση της καπνοδόχου του πλοίου προς την πλευρά της πρύμνης καθώς και τα συνεχή αναπεπταμένα καταστρώματα αναφέρονται ως βασικά χαρακτηριστικά της «ναυπηγικής φυσιογνωμίας» του πλοίου.

img353
Στιγμιότυπο από την τελετή καθέλκυσης του «Oceanic» στην Τεργέστη (φωτ: Αρχείο Ναυτικών Χρονικών).

Το κόστος ναυπήγησης για το νεότευκτο πλοίο της Home Lines ανήλθε σε 28 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά, η συγκεκριμένη παραγγελία αποτελούσε μια αποφασιστική επένδυση από πλευράς ελληνικής πλοιοκτησίας, καθώς επρόκειτο για έναν τομέα στον οποίο η ελληνική ναυτιλία είχε πραγματοποιήσει τα πρώτα της αποφασιστικά βήματα μόλις πριν από μία δεκαετία.

Το πλοίο σχεδιάστηκε με βασικό σκεπτικό να προσφέρει στο επιβατικό κοινό καλύτερο περιβάλλον και υπηρεσίες από τα υπόλοιπα ‒σύγχρονά του‒ πολυτελή υπερωκεάνια, τα οποία θα συναγωνιζόταν στις γραμμές του Βόρειου Ατλαντικού.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το «Oceanic» διέθετε τη μεγαλύτερη αίθουσα δεξιώσεων από όλα τα εν ενεργεία υπερωκεάνια εκείνης της περιόδου, μήκους 44 μ. και συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ. Ταυτόχρονα, οι δύο μεγάλες τραπεζαρίες του είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν 1.400 άτομα ταυτόχρονα.

Τα διαμερίσματα του πλοίου χαρακτηρίζονται πολυτελή και ευρύχωρα. Διέθεταν πλήρη κλιματισμό, ελεγχόμενο από τον κάτοχο της καμπίνας, καθώς και συσκευή τηλεόρασης. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι στους κοινόχρηστους χώρους του «Oceanic» περιλαμβάνονταν ένας κινηματογράφος 400 θέσεων και μια μικρή εκκλησία.

Τα Ναυτικά Χρονικά, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των τεχνικών χαρακτηριστικών του πλοίου αλλά και της πολυτέλειας των εσωτερικών του χώρων, προχώρησαν σε λεπτομερές ρεπορτάζ σχετικά με την περιπετειώδη καθέλκυση του «Oceanic».

Παρότι το νέο υπερωκεάνιο της Home Lines είχε προγραμματιστεί να καθελκυστεί στις 12 Ιανουαρίου 1963, μια αναπάντεχη αλλαγή των καιρικών φαινομένων θα έφερνε χιονοθύελλες, σφοδρούς ανέμους και δριμύ ψύχος σε όλη την περιοχή, καθιστώντας αδύνατη τη διαδικασία της καθέλκυσης, με τους υπευθύνους των ναυπηγείων να ανακοινώνουν την αναβολή της τελετής μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Τα τοπικά ιταλικά μέσα, τα οποία διατηρούσαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τη μεγάλη καθέλκυση, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Το “Oceanic” αποφάσισε να μην εγκαταλείψει για λίγες ακόμη μέρες την ξηρά!».

Με τις καιρικές συνθήκες να βελτιώνονται λίγες ημέρες αργότερα, το «Oceanic» θα καθελκυόταν στις 15 Ιανουαρίου 1963, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων. Ανάμεσά τους ο γενικός διευθυντής της Home Lines, Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης, και η αδελφή του Ευγένιου Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου, η οποία ήταν και ανάδοχος του πλοίου.

Για Άνοιγμα OCEANIC (εταιρεία Ευγενίδης) 1963
Το «Oceanic» εισέρχεται στο νερό κατά την καθέλκυσή του (φωτ: Αρχείο Ναυτικών Χρονικών).

Όπως αναφέρει το περιοδικό, όλα τα κέρδη από την εκμετάλλευση του υπερωκεανίου θα διετίθεντο για την ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης του Ιδρύματος Ευγένιου Ευγενίδου.

Η κατασκευή του «Oceanic» θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 1965, οπότε και θα παραδιδόταν στην Home Lines. Παρότι πραγματοποίησε κάποιες υπερατλαντικές διαδρομές, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός για το πλοίο, σύντομα θα τοποθετούνταν σε κρουαζιέρες από τη Νέα Υόρκη προς την Καραϊβική, ως απότοκο του ανταγωνισμού των διεθνών αερογραμμών. Στον νέο του αυτό ρόλο, το «Oceanic» θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς υπήρξε από τα πιο δημοφιλή κρουαζιερόπλοια της εποχής του, παραμένοντας στην υπηρεσία της Home Lines μέχρι και το 1985.

Το «Oceanic», ως νεότευκτο πλοίο της δεκαετίας του 1960, αποτελεί σύμβολο μιας εποχής κατά την οποία ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας στην Ελλάδα βρισκόταν σε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, η διαχείριση του πλοίου από την Home Lines αποτελεί απόδειξη της ικανότητας της εταιρείας να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει με αποδοτικό τρόπο στον δυναμικό ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών εκείνη την περίοδο.

Μπορείτε να διαβάσετε το πολυσέλιδο αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Oceanic», εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.