Ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας για την «απελευθέρωση» ουκρανικών σιτηρών 

Ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας για την «απελευθέρωση» ουκρανικών σιτηρών 

83
Ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας για την «απελευθέρωση» ουκρανικών σιτηρών 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη 12 Μαΐου ότι θα συνεργαστεί με κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών που βρίσκονται αποκλεισμένα στη χώρα λόγω του μπλοκαρίσματος των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία αποτέλεσε τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών το 2020/2021, σύμφωνα με το International Grains Council, με τις Κίνα, Αφρική και Ευρώπη να δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των ουκρανικών σιτηρών. Συνεπώς, πέραν όλων των άλλων, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αυξάνει τις ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Είκοσι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία σε λιγότερο από τρεις μήνες μέσω των υποδομών της ΕΕ», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Valean. H ίδια πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια γιγαντιαία πρόκληση και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν συνεργασία και συντονισμός, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες διαδρομές και να αποφευχθούν στο μέτρο του δυνατού τα bottlenecks.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφαίνεται ότι θα επιστρατεύσει τις οδικές μεταφορές, παρέχοντας κίνητρα σε εταιρείες φορτηγών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.