Δεξαμενόπλοια: Ανάκαμψη στον ορίζοντα; 

Δεξαμενόπλοια: Ανάκαμψη στον ορίζοντα; 

192
Δεξαμενόπλοια: Ανάκαμψη στον ορίζοντα; 

Θετικές βλέπει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των δεξαμενόπλοιων η Τeekay, όπως προκύπτει από τον οικονομικό της απολογισμό για το α’ τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην αγορά. Ειδικότερα, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη ρωσική Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα είναι σταθερές από την έναρξη της σύρραξης. Παράλληλα, και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Teekay, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί, ενώ αντιθέτως στην Ινδία έχουν αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη καλείται να αυξήσει τις εισαγωγές της από άλλα μέρη του κόσμου, όπως το US Gulf, η Μέση Ανατολή και η Δυτική Αφρική. «Οι αλλαγές αυτές είναι θετικές για τα τονομίλια των μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιων λόγω των μεγαλύτερων κατά μέσο όρο αποστάσεων που πρέπει να καλύψουν τα πλοία αυτά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μέτωπο της προσφοράς, οι τιμές νεότευκτων δεξαμενόπλοιων είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, απόρροια κυρίως του πληθωρισμού και των επιπέδων ρεκόρ στις παραγγελίες containerships και LNG carriers. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ναυπηγεία δεν έχουν διαθέσιμα slots τουλάχιστον έως το 2024, ενώ το 60% αυτών είναι ήδη κλεισμένα για το 2025. Συνεπώς, μόνο εντύπωση δεν προκαλούν τα στοιχεία της Teekay ότι το orderbook είναι στο 6,4% του υφιστάμενου στόλου, συνιστώντας τον μικρότερο αριθμό από το 1996. Τέλος, αυξημένες διαλύσεις δεξαμενόπλοιων εκτιμά η εταιρεία, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι άνω των 20 ετών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.