Εξαγωγές σιτηρών: Η Ουκρανία στο προσκήνιο

Εξαγωγές σιτηρών: Η Ουκρανία στο προσκήνιο

81
Εξαγωγές σιτηρών: Η Ουκρανία στο προσκήνιο

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ουκρανία στη σκιά της ρωσικής εισβολής, οι εξαγωγές σιτηρών της συνεχίστηκαν τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στους 1,09 εκατ. τόνους. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, οι εξαγωγές σιτηρών ήταν μειωμένες κατά περίπου 25-30%, βάσει του Reuters.

Σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών διαδραματίζει η Ρουμανία, καθώς οι ουκρανικοί λιμένες βρίσκονται υπό ρωσικό «μπλόκο». Ωστόσο, το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία αναφορικά με το άμεσο μέλλον, καθώς τους επόμενους δύο μήνες Ρουμανία και Βουλγαρία εκτιμάται ότι θα εξαγάγουν τη νέα σοδειά σιταριού.

Παράλληλα, πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 25 εκατ. τόνους σιτηρών, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι εντός των ουκρανικών συνόρων. Οι ανησυχίες αυτές αντανακλώνται και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος έκανε έκκληση για άνοιγμα των λιμένων προκειμένου να εξαχθούν τα σιτηρά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.