«Κοκτέιλ» επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας;

«Κοκτέιλ» επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας;

52
«Κοκτέιλ» επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας;

Στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2020 διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανόδου των εξαγωγών της Κίνας τον Απρίλιο του 2022, καθώς η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου έναντι της πανδημίας κάνει εμφανή τα σημάδια της. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Deutsche Welle, οι εξαγωγές της Κίνας, σε δολάρια, κατέγραψαν άνοδο 3,9% τον Απρίλιο έναντι 14,7% τον Μάρτιο.

Η Κίνα, που είναι αντιμέτωπη με σημαντική έξαρση της πανδημίας, λαμβάνει οριζόντια μέτρα προς αντιμετώπισή της, που επηρεάζουν σημαντικά τη βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και προκαλούν συμφόρηση στους λιμένες της. Αναλυτές προειδοποιούν πως τα χειρότερα έπονται, βάσει του γεγονότος ότι οι εξαγωγές συνιστούν τον κινητήριο μοχλό της κινεζικής οικονομίας και ότι η πολιτική της Κίνας δύναται να οδηγήσει σε lockdowns και άλλες πόλεις της.

Ωστόσο, οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η οικονομία δεν περιορίζονται μόνο στην πανδημία. Οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Δύση έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ωθώντας την παγκόσμια ζήτηση σε πτώση.

Τέλος, σημειώνεται ότι πρόσφατη έκθεση του Απριλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για ρυθμό ανόδου 3,6% το 2022, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η προηγούμενη εκτίμηση τον Ιανουάριο του 2022 ήταν ίση με 4,4%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.