Κολοσσοί πετρελαίου με το βλέμμα στη Βραζιλία

Κολοσσοί πετρελαίου με το βλέμμα στη Βραζιλία

105
Κολοσσοί πετρελαίου με το βλέμμα στη Βραζιλία

Οι κολοσσοί της αγοράς πετρελαίου προβαίνουν σε νέες επενδύσεις, με επίκεντρο την επέκταση των χαρτοφυλακίων τους. Πιο συγκεκριμένα, Shell και Total απέκτησαν μετοχές στο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Atapu της Βραζιλίας.

Ειδικότερα, η Shell Brazil, θυγατρική της Shell, απέκτησε μετοχικό μερίδιο 25% έναντι $1,1 δισ. Την ίδια ώρα, η TotalEnergies απέκτησε μερίδιο 22,5% έναντι $950 εκατ. Μετά τις προαναφερθείσες κινήσεις, η Petrobras διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο ύψους 52,5%. Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα Atapu ξεκίνησε το 2020 και ανέρχεται, επί του παρόντος, σε περίπου 160.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Shell υπογραμμίζει ότι η εν λόγω επένδυση αντανακλά τη δέσμευσή της να ενισχύσει τη θέση της στη Βραζιλία, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις βλέψεις της για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών που απαιτούνται για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης.

Παράλληλα, η Total εντείνει την παρουσία της στις ΗΠΑ, και δη στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της απόκτησης της εταιρείας Core Solar. Η εν λόγω επενδυτική κίνηση οδηγεί το χαρτοφυλάκιο projects ΑΠΕ της Total στις ΗΠΑ σε άνω των 10 GW. Οι κινήσεις της Total φαίνεται πως είναι εστιασμένες τόσο στο βραχυπρόθεσμο όσο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον, με την ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.