OPEC+: Καμία αλλαγή στο πλάνο παραγωγής πετρελαίου

OPEC+: Καμία αλλαγή στο πλάνο παραγωγής πετρελαίου

70
OPEC+: Καμία αλλαγή στο πλάνο παραγωγής πετρελαίου

Συνεχίζεται η μετριοπαθής στάση του OPEC+ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την παγκόσμια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες-μέλη του Οργανισμού αποφάσισαν την από κοινού αύξηση της παραγωγής τους κατά 432.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα για τον Ιούνιο.

Η απόφαση του OPEC+ επηρεάστηκε σημαντικά από τις ανησυχίες για πτώση της ζήτησης πετρελαίου από πλευράς Κίνας, στη σκιά του ντόμινο lockdowns που επιφέρει η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου ενάντια στην Covid-19.

Η συνάντηση του OPEC+ έλαβε χώρα αφότου γνωστοποιήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο όπως υπογραμμίζει το Reuters, επικαλούμενο πηγές του, το εν λόγω θέμα δεν συζητήθηκε στο ελάχιστο.

Σε δημοσίευμά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους τον Ιούνιο κατά περίπου 114.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα εκάστη. Η συνολική παραγωγή του OPEC+ δύναται να αυξηθεί στα 42,56 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο.

Παράλληλα, μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας προέβη σε νέες κινήσεις, με επίκεντρο την άσκηση πίεσης στον Οργανισμό, ο οποίος αγνοεί επί σειρά μηνών τις εκκλήσεις δυτικών χωρών περί δυναμικότερης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου. Η εν λόγω νομοθεσία δύναται να φέρει αντιμέτωπες τις χώρες του OPEC+, με την κατηγορία ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου συνιστά απόρροια, μεταξύ άλλων, εκ των προτέρων συνεννόησής τους. Ωστόσο, η νομοθεσία πρέπει να «περάσει» από το Κογκρέσο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν προκειμένου να γίνει νόμος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.