Χωρίς δασμούς οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα

Χωρίς δασμούς οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα

42
Χωρίς δασμούς οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα

H Κίνα σκοπεύει να μειώσει τους δασμούς εισαγωγών άνθρακα στο μηδέν, αρχής γενομένης από τον Μάιο, προκειμένου να διασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες του καυσίμου, σημειώνει με ανακοίνωσή του το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι πρότινος, οι εν λόγω δασμοί κυμαίνονταν μεταξύ 3% και 6%, αναλόγως του τύπου άνθρακα. Η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα άνθρακα του κόσμου και οποιαδήποτε κίνησή της για την αύξηση των προμηθειών της επιφέρει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές, οι οποίες καταγράφουν ράλι από τότε που ΕΕ και Ιαπωνία ανακοίνωσαν τον τερματισμό των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Ήδη η Ινδονησία εξάγει τον άνθρακά της με μηδενικούς δασμούς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Αυστραλία, η οποία όμως πλέον δεν εξάγει άνθρακα στην Κίνα από το 2020 λόγω έντονων διενέξεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι η απόφαση του Πεκίνου θα ευνοήσει τον ρωσικό άνθρακα και ερμηνεύεται ως κίνηση απέναντι στις σημαντικές προκλήσεις που βιώνει η μεταφορά άνθρακα προς την ασιατική χώρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.