Αλεξανδρούπολη: Έναρξη υλοποίησης του τερματικού σταθμού LNG

    227
    Αλεξανδρούπολη: Έναρξη υλοποίησης του τερματικού σταθμού LNG

    Το εργοτάξιο της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και το λιμάνι επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη και για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία καθίσταται γεωστρατηγικός κόμβος.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2023.

    Για την πορεία του έργου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι και τα 3,5 χιλιόμετρα θα είναι έτοιμα στο τέλος του 2023 και στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολεί 200 άτομα.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 09:50 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφετειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Μακάριος Λαζαρίδης και ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πασχάλης Συριτούδης.

    Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

    Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

    – Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.

    – Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

    – Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

    – Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

    – Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

    – Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

    Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, αφού είπε πως η Ελλάδα συνδράμει ήδη για τις ενεργειακές ανάγκες της γείτονος Βουλγαρίας, σημείωσε: «Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ενα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά.»

    Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η παρουσία στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

    «Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».

    «Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  «Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν καθόμαστε απλώς να μιλήσουμε για τη στρατηγική μας αυτονομία και κυριαρχία. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας πως «λόγω της εισβολής της Ρωσίας, το έργο αυτό αποτελεί τη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη». Εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως «θα πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία, να δράσουμε στρατηγικά και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Και πλέον είναι σαφές σε όλους και πραγματικά θα πρέπει να δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού».

    Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, εξήραν από την Αλεξανδρούπολη όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη εκκίνηση του μεγάλου έργου του FSRU, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενώ η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade Ελμίνα Κοπελούζου τόνισε στο μήνυμά της ότι ο τερματικός σταθμός LNG έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη.

    «Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει, σήμερα προστίθεται ένας νέος σημαντικός κόμβος, η Αλεξανδρούπολη. Στην ακριτική αυτή πόλη ανοίγεται μια νέα ενεργειακή πύλη όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε η κυρία Κοπελούζου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες. … Σήμερα με όλη τη ρευστότητα στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πώς μπορεί ν’ απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και μέσα από την ανάπτυξη να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούνε να βγούνε κερδισμένοι».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτό: Δημήτρης Παπαμήτσος/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.