Οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε άνοδο

Οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε άνοδο

222
Οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε άνοδο

Παρότι το ρωσικό πετρέλαιο έχει καταστεί «ανεπιθύμητο» στη Δύση, απόρροια τόσο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αλλά και της κοινωνικής κατακραυγής, οι ασιατικές αγορές δεν φαίνεται να τρέφουν αντίστοιχους ενδοιασμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου με προορισμό την Ασία βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Την εβδομάδα με πέρας την Παρασκευή 22 Απριλίου, 40 δεξαμενόπλοια φορτωμένα με περίπου 28 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αποχώρησαν από τερματικούς της Ρωσίας. Συνεπώς, οι ημερήσιες θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 4 εκατ. βαρέλια, αυξημένες κατά 25% σε εβδομαδιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν από όλους τους κύριους τερματικούς της Ρωσίας. Οι εξαγωγές από τερματικούς της Βαλτικής Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας κατέγραψαν άνοδο περίπου 36%. Οι εξαγωγές από τερματικούς στην ανατολική Ρωσία αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι εξαγωγές από τερματικούς της ρωσικής Αρκτικής κατά 9%.

Παράλληλα, περισσότερα από 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα εξήχθησαν από τη Βαλτική Θάλασσα την προηγούμενη εβδομάδα. Από αυτά, πάνω από 0,5 εκατ. είχαν άγνωστο προορισμό. Από τις ποσότητες που εξήχθησαν από τη Μαύρη Θάλασσα, μεγάλο μέρος βρισκόταν σε πλοία που είχαν χαράξει πορεία για την Ασία.

Συνεπώς, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τη θέση και την ισχύ της Ρωσίας στο παγκόσμιο εμπόριο, το θέλγητρο του φθηνού ρωσικού πετρελαίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης συνεχίζει να μαγνητίζει τις ασιατικές αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.