Σαν Σήμερα: Η πρώτη μεταφορά container δια θαλάσσης

Σαν Σήμερα: Η πρώτη μεταφορά container δια θαλάσσης

314
Σαν Σήμερα: Η πρώτη μεταφορά container δια θαλάσσης
Το Ideal X. Φωτό: Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ/ Wikimedia Commons

Στις 26 Απριλίου 1956, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη μεταφορά container στην ιστορία από το μετασκευασμένο τάνκερ «Ideal X», γεγονός που θα άλλαζε ριζικά τον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως.

Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο Malcom P. McLean (1913-2001), ένας Αμερικανός από τη Βόρεια Καρολίνα με ρίζες από τη Σκωτία. Ο McLean, που μέχρι τότε διοικούσε τη δική του εταιρεία μεταφορών, συνειδητοποίησε ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι μεταφοράς φορτίων στη θάλασσα ήταν εξαιρετικά αργές και πολυδάπανες. Προσπάθησε να σκεφτεί έναν τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιζόταν η μαζική μεταφορά φορτίων και παράλληλα θα εξοικονομούνταν πολύτιμος χρόνος και κόπος.

Κλειδί για την ορθή εφαρμογή της ιδέας του ήταν η δημιουργία ενός τυποποιημένου κιβωτίου, το οποίο θα μπορούσε να αποθηκεύεται με χαρακτηριστική ευκολία στο αμπάρι ενός πλοίου, αλλά και να τοποθετείται ταχύτατα στο αμάξωμα ενός φορτηγού και να μεταφέρεται χωρίς καθυστέρηση μέσω του εκάστοτε οδικού δικτύου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνδυάστηκε η μεγάλη χωρητικότητα των πλοίων, η ανεμπόδιστη και ταχύτατη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων και η πλήρης εκμετάλλευση των μεταφορικών μέσων της ξηράς.

Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση των containers οδήγησε σε μια επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρας μεταφοράς container μέσω θαλάσσης, στις 15 Φεβρουαρίου 1966, τα Ναυτικά Χρονικά προχώρησαν σε μια ανασκόπηση της ιστορίας των containers και των εφαρμογών τους στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Μέσω της ανάγνωσης των σελίδων των Ναυτικών Χρονικών, καθίσταται σαφές ότι τα containers ήδη από τότε θεωρούνταν μια πρωτοποριακή μέθοδος μεταφοράς που είχε αλλάξει ριζικά το status quo στις διεθνείς μεταφορές φορτίων. Ειδικότερα, στη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία το 90% των παγκόσμιων μεταφορών εξυπηρετείται από την ποντοπόρο ναυτιλία, γίνεται εύκολα κατανοητό το πώς τεχνολογικές εξελίξεις όπως τα containers αποτελούν επαναστατικές μεθόδους που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Μπορείτε να βρείτε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών της 15ης Φεβρουαρίου 1966, εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.