Σημαντικές προκλήσεις για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος

Σημαντικές προκλήσεις για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος

61
Σημαντικές προκλήσεις για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος κρούει η Rio Tinto στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Η Rio Tinto, την Τετάρτη 20 Απριλίου, ανακοίνωσε χαμηλότερες του αναμενομένου εξαγωγές iron ore το α΄ τρίμηνο του 2022.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος του κόσμου εξήγαγε 71,5 εκατ. τόνους το α΄ τρίμηνο συγκριτικά με τους 77,8 εκατ. τόνους που εξήγαγε το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εξαγωγές περί τους 76 εκατ. τόνους. Παράλληλα, η παραγωγή κινήθηκε στους 71,7 εκατ. τόνους, καταγράφοντας πτώση 6,2% σε ετήσια βάση και 15% συγκριτικά με το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Το 2022 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την αγορά, καθώς η μετα-πανδημική οικονομική ανάκαμψη έδωσε ώθηση στη ζήτηση. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή, ο συνεπακόλουθος πληθωρισμός και η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα άλλαξαν άρδην τις συνθήκες στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, σημειώνει στην ανακοίνωση η Rio Tinto.

Υπενθυμίζεται ότι η Rio Tinto, η οποία κατέχει ένα 80% στο ‒από κοινού με τη Rusal‒ joint venture Queensland Alumina Ltd. (QAL), αποτέλεσε την πρώτη μεταλλευτική εταιρεία που ανακοίνωσε ότι διέκοψε κάθε επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.