Φυσικό αέριο και η εντυπωσιακή εκτιμώμενη δυναμική της Ελλάδας

Φυσικό αέριο και η εντυπωσιακή εκτιμώμενη δυναμική της Ελλάδας

153
Φυσικό αέριο και η εντυπωσιακή εκτιμώμενη δυναμική της Ελλάδας

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα με επίκεντρο την αγορά ενέργειας προσβλέπουν στο να καταστεί η χώρα κόμβος του εμπορίου φυσικού αερίου για τη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δυνητικά αποθέματα της Ελλάδας σε φυσικό αέριο προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στις θετικές προοπτικές της. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα δύναται να διαθέτει περίπου 600 δισ. κ.μ. ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με δήλωση του Αριστοφάνη Στεφάτου, CEO της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας επικεντρώνεται κυρίως στο φυσικό αέριο και όχι στο πετρέλαιο. Άλλωστε, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι στόχος είναι μια ενεργειακή εξίσωση όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες πρωταγωνιστούν. Συνεπώς, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία, το φυσικό αέριο συνιστά θελκτικότερη εναλλακτική έναντι του πετρελαίου.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ότι η Μόσχα θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εξαγωγές.

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από τη Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή υποδομών για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς ανατολάς, καθώς η χώρα πρέπει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό μακριά από την Ευρώπη.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.