Ναυτική ασφάλεια: Σημαντική πτώση των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας

Ναυτική ασφάλεια: Σημαντική πτώση των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας

87
Ναυτική ασφάλεια: Σημαντική πτώση των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας

Στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυμάνθηκε ο αριθμός των ληστρικών και πειρατικών επιθέσεων σε πλοία το α΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του ICC International Maritime Bureau.

Πιο συγκεκριμένα, 37 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν το α΄ τρίμηνο έναντι 38 πέρυσι, με περίπου τα μισά από αυτά (41%) να λαμβάνουν χώρα στα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παράλληλα, στον Κόλπο της Γουινέας υπήρξε μια ικανοποιητική μείωση, καθώς επτά μόλις ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή από τις αρχές του έτους.

Το ICC International Maritime Bureau τονίζει ότι είναι απαραίτητες οι διαρκείς προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ναυτικών στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό στις 24 Ιανουαρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, όταν 17 μέλη πληρώματος απήχθησαν όμηροι από product tanker.

Επιπλέον, σημαντική μείωση στις απαγωγές ναυτικών έχει καταγραφεί στον Κόλπο της Γουινέας, καθώς, από τις σαράντα το α΄ τρίμηνο του 2021, φέτος δεν έχει καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό στα εν λόγω ύδατα.

Τα Στενά της Σιγκαπούρης, τέλος, φαίνεται πως εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό hotspot για τη διεθνή πειρατική δράση ενάντια σε πλοία, δεδομένου ότι το 30% όλων των περιστατικών έλαβαν χώρα εκεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.