Προς την ανάπτυξη του πρώτου στον κόσμο φορτηγού πλοίου κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου 

Προς την ανάπτυξη του πρώτου στον κόσμο φορτηγού πλοίου κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου 

295
Προς την ανάπτυξη του πρώτου στον κόσμο φορτηγού πλοίου κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου 

Η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Egil Ulvan Rederi έλαβε, μαζί με τον νορβηγικό γεωργικό συνεταιρισμό Felleskjøpet AGRI και τη γερμανική εταιρεία οικοδομικών υλικών HeidelbergCement, χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ΝΟΚ από τη νορβηγική κρατική επιχείρηση Enova, προκειμένου να κατασκευάσουν το πρώτο στον κόσμο φορτηγό πλοίο μηδενικών εκπομπών.

Το καινοτόμο πλοίο με την ονομασία «With Orca» θα διαθέτει δικά του μέσα φορτοεκφόρτωσης και θα επιχειρεί με μηδενικές εκπομπές, πραγματοποιώντας δρομολόγια μεταξύ δυτικής και ανατολικής Νορβηγίας για λογαριασμό των HeidelbergCement και Felleskjøpet.

Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα καύσης υδρογόνου καθώς και με ένα σύστημα μπαταριών και κυψελών καυσίμου υδρογόνου, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων φόρτωσης και εκφόρτωσης. Παράλληλα, θα διαθέτει αρκετές καινοτόμες τεχνολογίες, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης, όπως κυλινδρικά ιστία Flettner, βελτιωμένο σχεδιασμό γάστρας καθώς και σύστημα μετατροπής της θερμότητας των καυσαερίων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τον περασμένο μήνα, η Egil Ulvan Rederi έλαβε από τον νηογνώμονα Lloyd’s Register (LR) έγκριση επί της αρχής (ΑiP) για τον σχεδιασμό του «With Orca», ενώ η παράδοση του καινοτόμου πλοίου είναι προγραμματισμένη για το 2024.

Παράλληλα, οι νορβηγικές εταιρείες Statkraft και Skagerak Energi έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ΝΟΚ, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάπτυξης μιας αλυσίδας εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου για το νέο πλοίο. Οι εταιρείες εργάζονται πάνω σε μια λύση η οποία βασίζεται στη χρήση ανταλλάξιμων containers, στα οποία θα αποθηκεύεται συμπιεσμένο πράσινο υδρογόνο, επιτρέποντας τον εύκολο ανεφοδιασμό του πλοίου με το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο.

Φωτό: ulvan-rederi.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.