OPEC: Πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

OPEC: Πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

144
OPEC: Πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 προέβη ο OPEC, με γνώμονα τις προκλήσεις που επιφέρουν για την παγκόσμια οικονομία η ουκρανική κρίση, ο πληθωρισμός και η έξαρση κρουσμάτων της Covid-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση του OPEC, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2022 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,67 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση. Η εν λόγω εκτίμηση του OPEC είναι μειωμένη κατά 480.000 βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη. Ο OPEC εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί υπό πίεση λόγω της ουκρανικής κρίσης και συνεπώς η Ρωσία και η Ουκρανία δεν θα είναι οι μόνες χώρες που θα επηρεαστούν.

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων σε συνάρτηση με τη συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας δίνουν ώθηση στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, συντελώντας στην απόφαση του OPEC να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του.

Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Reuters, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το γ΄ τρίμηνο του 2022, επιστρέφοντας σε προ-πανδημικά επίπεδα.

Φωτό: Chris Fetcher/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.