Οι παραγγελίες containerships σπάνε κάθε ρεκόρ 

Οι παραγγελίες containerships σπάνε κάθε ρεκόρ 

166
Οι παραγγελίες containerships σπάνε κάθε ρεκόρ 

Mε σπασμένα φρένα κινείται το orderbook των containerships, καθώς η πολύ καλή εικόνα της ναυλαγοράς αλλά και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, που ουσιαστικά φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη ανανέωσης των στόλων, πυροδοτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, βάσει της BIMCO, το orderbook των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αγγίζει τα 6,5 εκατ. TEUs, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. «Σε μόλις 18 μήνες, έξι εκατομμύρια TEUs έχουν προστεθεί στο orderbook», σημειώνει ο Niels Rasmussen, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO. Μάλιστα, συγκρινόμενο με τον υφιστάμενο στόλο, το orderbook κινείται στο 26%, ο υψηλότερος αριθμός από το 2014.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της BIMCO εκτιμούν ότι από τις αρχές του 2022 έως τα τέλη του 2024 είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν 6,2 εκατ. TEUs στους ιδιοκτήτες τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένας σημαντικός αριθμός ναυπηγείων σημειώνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα slots για ναυπηγήσεις containerships έως το 2025.

Πέραν των πολλών παραγγελιών, ο κ. Rasmussen σημειώνει ότι η συμφόρηση containerships σταδιακά θα περιοριστεί, με αποτέλεσμα περίπου 2 εκατ. TEUs να προστεθούν ακόμη στον ενεργό στόλο.

Παρά τα ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο των παραγγελιών, η BIMCO εκτιμά ότι, εν μέσω σημαντικών αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, ένας σημαντικός αριθμός παλαιότερων πλοίων θα εξέλθει της αγοράς μέσω των διαλύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης θα επιδράσει μελλοντικά στη ναυλαγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.