Σε πτώση το παγκόσμιο εμπόριο

Σε πτώση το παγκόσμιο εμπόριο

124
Σε πτώση το παγκόσμιο εμπόριο

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν καταστεί εμφανείς, έναν μήνα πλέον και παραπάνω από τη ρωσική εισβολή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα το Kiel Institute for the World Economy, ο δείκτης εμπορίου του Κιέλου (Kiel Trade Indicator) εκτιμάται ότι έχει καταγράψει πτώση 2,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η εκτιμώμενη πτωτική τάση του δείκτη αντανακλάται και στις εκτιμήσεις περί καθολικής πτώσης των εξαγωγών και των εισαγωγών σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να καταγράψουν πτώση 5,6% τον Μάρτιο του 2022. Σημαντική πτώση των εξαγωγών εκτιμάται και για τη Ρωσία (-5%) αλλά και για τις ΗΠΑ (-3,4%). Τη μικρότερη πτώση εκτιμάται πως θα καταγράψουν οι εξαγωγές της Κίνας, ίση με 0,9%.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, μεγάλη πτώση, ίση με 9,7%, εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αυτές της Ρωσίας. Μάλιστα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους τρεις μεγαλύτερους ρωσικούς εμπορικούς λιμένες (St. Petersburg, Vladivostok, Novorossiysk) έχει μειωθεί στο ήμισυ. Μικρότερες πτώσεις αναμένεται ότι έχουν καταγραφεί στις εισαγωγές των χωρών της ΕΕ (-3,4%) και των ΗΠΑ (-0,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές της Κίνας αναμένεται να καταγράψουν άνοδο 0,9%.

Συνεπώς, βάσει του δείκτη εμπορίου του Κιέλου, η οικονομία της Κίνας φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί αρκετά λιγότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομίες. Μάλιστα, το εμπόριο της Κίνας φαίνεται πως έχει επηρεαστεί περισσότερο από τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο προς αποφυγήν εξάπλωσης της Covid-19, όπως το πρόσφατο lockdown στη Σαγκάη, παρά από την ουκρανική κρίση.

Φωτό: Justin Lane/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.