Η πρώτη στον κόσμο δοκιμή συνθετικού αερίου καυσίμου σε containership 

Η πρώτη στον κόσμο δοκιμή συνθετικού αερίου καυσίμου σε containership 

156
Η πρώτη στον κόσμο δοκιμή συνθετικού αερίου καυσίμου σε containership 

H MAN Energy Solutions ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας δοκιμής συνθετικού αερίου καυσίμου η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα containership της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας Elbdeich. Συγκεκριμένα, το χωρητικότητας 1.036 TEUs containership ‘ElbBLUE’ κατάφερε να επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 27% καταναλώνοντας ως καύσιμο ένα μείγμα κλιματικά ουδέτερου συνθετικού φυσικού αερίου (SNG) και συμβατικού LNG, σε σχέση με τη χρήση αποκλειστικά καυσίμου LNG, ενώ σε σύγκριση με τη χρήση μαζούτ (HFO) η αντίστοιχη μείωση ανέρχεται στο 34%.

Τα δεδομένα προέκυψαν από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλοίο τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και το ElbBLUE έγινε το πρώτο παγκοσμίως containership το οποίο αντικατέστησε ένα μέρος του αερίου καυσίμου που προμηθεύτηκε με SNG. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μεταξύ Brunsbüttel και Rotterdam, με το SNG να αποτελεί το 50% του καυσίμου που κατανάλωσε το πλοίο, με φορτίο κινητήρα στο 85%. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τον τετράχρονο κινητήρα MAN 51/60DF ο οποίος επιτρέπει την κατανάλωση είτε μαζούτ, είτε LNG ως καύσιμα, με τις δοκιμές να αποδεικνύουν ότι ο εν λόγω κινητήρας μπορεί να καταναλώσει και SNG ως καύσιμο χωρίς να απαιτείται η πραγματοποίηση τροποποιήσεων.

Η κατανάλωση αερίου καυσίμου επιτρέπει παράλληλα τη μείωση και άλλων βλαβερών εκπομπών σε σχέση με τη χρήση μαζούτ. Στην περίπτωση του ElbBLUE, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) μειώθηκαν σχεδόν κατά 87% ενώ οι εκπομπές οξειδίων του θείου σχεδόν μηδενίστηκαν. Οι συγκεκριμένες τιμές προέκυψαν τόσο κατά την χρήση αποκλειστικά καυσίμου LNG όσο και κατά τη χρήση του μείγματος SNG και LNG και αποδεικνύουν ότι και το SNG μπορεί να αποτελέσει μια φιλική προς το περιβάλλον λύση εναλλακτική καυσίμου η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου.

Φωτό: www.man-es.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.