ΕΕ: Κοινός βηματισμός, με την αγορά φυσικού αερίου στο προσκήνιο

ΕΕ: Κοινός βηματισμός, με την αγορά φυσικού αερίου στο προσκήνιο

55
ΕΕ: Κοινός βηματισμός, με την αγορά φυσικού αερίου στο προσκήνιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφή τη φιλοδοξία της να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Οι πρωτοβουλίες των κρατών-μελών με γνώμονα τις προαναφερθείσες βλέψεις εντείνονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της εκκίνησης πλατφόρμας μέσω της οποίας τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο και LNG.

Ειδικότερα, βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η εν λόγω πρωτοβουλία εγκρίθηκε σε πρότερη σύνοδο της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν τονίσει την αναγκαιότητα λήψης τέτοιων μέτρων, καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Μέσω της νέας πλατφόρμας, οι χώρες θα μπορούν να σχηματίζουν pools και να έρχονται σε επαφή με κολοσσούς της αγοράς ενέργειας, με φόντο την αγορά φυσικού αερίου και LNG. Στους σημαντικούς στόχους του σχεδίου συγκαταλέγεται η προσέλκυση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε σταθερές τιμές, οι οποίες θα αντανακλούν την «προβλεψιμότητα» και το μέγεθος της αγοράς φυσικού αερίου των χωρών της ΕΕ.

Παράλληλα, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι ίσα με μόλις 26% της μέγιστης αποθηκευτικής ικανότητάς τους. Την ίδια ώρα, τα κράτη-μέλη διαπραγματεύονται νομοθεσία η οποία θα υπαγορεύει το κατώτατο όριο αποθεμάτων να αγγίζει το 90% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας κάθε 1η Νοεμβρίου από το 2023 και έπειτα. Όσον αφορά το 2022, το κατώτατο όριο υπό τη συζητούμενη νομοθεσία θα είναι ίσο με 80%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.