Πράσινη θαλάσσια οδός, το νέο στοίχημα ναυτιλιακών εταιρειών και ναυλωτών

Πράσινη θαλάσσια οδός, το νέο στοίχημα ναυτιλιακών εταιρειών και ναυλωτών

190
Πράσινη θαλάσσια οδός, το νέο στοίχημα ναυτιλιακών εταιρειών και ναυλωτών

Οι πρωτοβουλίες με επίκεντρο την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να εντείνονται, με εταιρείες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο να ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Απριλίου ανακοινώθηκε κοινοπραξία μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών Star Bulk και Oldendorff, αλλά και των εταιρειών εξόρυξης BHP και Rio Tinto, με στόχο την ανάπτυξη ενός green corridor μεταξύ Αυστραλίας και Ανατολικής Ασίας για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος.

Ειδικότερα, οι εταιρείες που συνιστούν την κοινοπραξία, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται το Global Maritime Forum, υπέγραψαν επιστολή προθέσεων (letter of intent) και προσβλέπουν στην από κοινού αξιολόγηση της παροχής πράσινης αμμωνίας, τροφοδοσίας καυσίμων και υποστήριξης των first movers. Στους κύριους στόχους της κοινοπραξίας συγκαταλέγεται η ανάπτυξη ενός πλαισίου με ορίζοντα την πραγματοποίηση μιας βιώσιμης αλυσίδας αξίας για τη θαλάσσια μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Χάρις Πλακαντωνάκη, Chief Strategy Officer της Star Bulk: «Η εστίαση στη δυνατότητα επίτευξης της απανθρακοποίησης συγκεκριμένων εμπορικών routes αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη δημιουργία των θεμελίων της ενεργειακής μετάβασης της ναυτιλίας. Συνεπείς στο όραμά μας να οδηγήσουμε τις προσπάθειες της βιομηχανίας με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Star Bulk είναι αφοσιωμένη στη σύναψη συνεργασιών που θα επιτρέψουν την πρόοδο αναφορικά με αυτή την πολυδιάστατη και αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον, πρόκληση».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.