Euronav: Αναστολή των δραστηριοτήτων με τη Ρωσία

Euronav: Αναστολή των δραστηριοτήτων με τη Ρωσία

255
Euronav: Αναστολή των δραστηριοτήτων με τη Ρωσία

Την απόφασή της να αναστείλει τη συνεργασία της με Ρώσους πελάτες, με τις εν λόγω δραστηριότητες να αντιπροσωπεύουν το 5% του κύκλου εργασιών της, γνωστοποίησε η Euronav στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2021.

Την ίδια ώρα, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία αναλύει τον αντίκτυπο της ρωσικής επίθεσης στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Σε ό,τι αφορά τη ναυλαγορά, η εταιρεία εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα οι εμπορευματικές ροές πετρελαίου θα αλλάξουν άρδην και τα τονομίλια θα αυξηθούν εν τη απουσία των ρωσικών φορτίων.

Παράλληλα, οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων έχουν αυξηθεί από την έναρξη της επίθεσης και η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Euronav. Άλλωστε, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το 20% της προμήθειας HSFO, VLSFO και MGO. Όπως είναι λογικό, η αύξηση των καυσίμων θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των πλοίων, καθιστώντας τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων σε μακρινές αποστάσεις πιο ακριβή. Πάντως, ενώ το spread μεταξύ HSFO και VLSFO κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τη ρωσική εισβολή, πλέον καταγράφεται διόρθωση, καθώς η απουσία ρωσικού HSFO από την αγορά περιορίζει τις προμήθειες στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τους ναυτικούς, η Euronav σημειώνει ότι οι αλλαγές πληρωμάτων καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η μεταφορά από και προς την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος του πολέμου στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επί του παρόντος δεν μπορεί να αποτιμηθεί, καταλήγει η Euronav.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.