Ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων στον ορίζοντα;

Ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων στον ορίζοντα;

161
Ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων στον ορίζοντα;

Θετικές εμφανίζονται αρκετές συνιστώσες που επηρεάζουν το outlook της αγοράς δεξαμενόπλοιων. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons, το εμπάργκο διεθνών δυνάμεων στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στον εμπορικό χάρτη και αύξηση των τονομιλίων των tankers, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πτώση στον όγκο των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο outlook για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων εκτιμάται ότι θα παραμείνει νωχελικό. Όμως, η αγορά δύναται να παρουσιάσει βελτίωση νωρίτερα του αναμενομένου, η οποία, βάσει της Clarksons, θα οδηγηθεί από τα fundamentals της αγοράς τα έτη 2022 και 2023.

Καθώς διανύουμε περίοδο σημαντικών αλλαγών για το διεθνές εμπόριο, οι επιδράσεις στη ζήτηση tankers παραμένουν απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε, η εκτίμηση για την αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου το 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω (από το 6,2% στο 4,4%), ενώ το ίδιο ισχύει και για την εκτιμώμενη αύξηση στον μεταφερόμενο όγκο εμπορευμάτων των product tankers (από το 6,1% στο 5,3%).

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφορικά με την ετήσια μεταβολή της ζήτησης για tankers έχουν αναθεωρηθεί προς τα επάνω. Η ζήτηση για crude tankers εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 9% το 2022, ενώ η ζήτηση για product tankers κατά 10%, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019. Ακόμη, η συνολική ζήτηση για δεξαμενόπλοια το 2023 υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 4-5%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.