Τροχοπέδη για τις παραγγελίες πλοίων οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων;

Τροχοπέδη για τις παραγγελίες πλοίων οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων;

109
Τροχοπέδη για τις παραγγελίες πλοίων οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων;

Οι τιμές εμπορευμάτων έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες, απόρροια μεταξύ άλλων της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράπλευρες επιδράσεις της ανόδου των τιμών εμπορευμάτων, και δη του νικελίου, στη ναυπηγική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η Ρωσία παρέχει περίπου το 10% των ποσοτήτων νικελίου παγκοσμίως. Το νικέλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού και συνεπώς στην παραγωγή χαλύβδινων πλακών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σημαντικό μέρος του κόστους ναυπήγησης πλοίων. Οι φόβοι αναφορικά με πιθανές κυρώσεις στο ρωσικό νικέλιο είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του εμπορεύματος, άρα και των τιμών χαλύβδινων πλακών.

Σημειώνεται ότι, εντός των τελευταίων δύο μηνών, οι τιμές χαλύβδινων πλακών έχουν αυξηθεί πάνω από 30%. Περαιτέρω άνοδος ίσως οδηγήσει τους επενδυτές να πατήσουν «φρένο» στα projects νεοναυπηγήσεων. Ήδη οι παραγγελίες που έλαβαν χώρα τους πρώτους δύο μήνες του έτους κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες bulkers, tankers, containerships και gas carriers κατέγραψαν πτώση 40%, καθώς διαμορφώθηκαν στις 115 έναντι 191 το 2021.

Φωτό: YONHAP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.