«Αλώβητη» η ναυλαγορά των containerships

«Αλώβητη» η ναυλαγορά των containerships

130
«Αλώβητη» η ναυλαγορά των containerships

Σε εξαιρετικά επίπεδα έχει διατηρηθεί η ναυλαγορά των containerships εντός του Μαρτίου, παρά την επιμένουσα κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ναυτιλιακή κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή του ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons, οι ναύλοι των συμβολαίων χρονοναύλωσης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ εκείνοι της spot αγοράς λίγο χαμηλότερα των επιπέδων ρεκόρ.

Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο containers αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% σε όρους TEUs το 2022 (3,2% σε TEUs miles). Την ίδια ώρα, η λιμενική συμφόρηση και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να επιμείνουν βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με σχετικό δείκτη της Clarksons, το 37% της παγκόσμιας χωρητικότητας βρισκόταν ταυτόχρονα συγκεντρωμένο σε λιμένες πρόσφατα. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης τους στόλου containerships για το 2022 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 3,6%.

Εν κατακλείδι, πέραν των δυνητικών κινδύνων αναφορικά με τη ζήτηση για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων με containerships, το outlook της αγοράς παραμένει εξαιρετικά θετικό βραχυπρόθεσμα.

Φωτό: Αries Νha/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.