Εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά ενέργειας

Εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά ενέργειας

102
Εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά ενέργειας

Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά ενέργειας, και δη στην αγορά πετρελαίου, όπου οι τιμές κατέγραψαν πτώση πρόσφατα, ως απόρροια της ανακοίνωσης lockdown εννέα ημερών στη Σαγκάη προς αντιμετώπιση της νέας έξαρσης κρουσμάτων Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του Brent κατέγραψε πτώση $6 ανά βαρέλι, καθώς οι αγοραστές ανησυχούν αναφορικά με πτώση της κινεζικής ζήτησης.

Η ανησυχία αυτή δεν είναι αβάσιμη. Αναλυτές της σουηδικής τράπεζας SEB εκτιμούν ότι οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν κατά περίπου 800.000 βαρέλια πετρελαίου τον Απρίλιο σε σύγκριση με τα «φυσιολογικά» επίπεδα. Σύμφωνα με το Reuters, η πτώση των τιμών πετρελαίου αντανακλά και την ελπίδα της αγοράς ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι δυνατόν να αποφέρουν καρπούς.

Παράλληλα, βάσει πληθώρας ειδησεογραφικών μέσων, μεταξύ άλλων του ρωσικού TASS και του ιαπωνικού KyodoNews, οι G7 γνωστοποίησαν την απόφασή τους να μην πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα γίνεται σε ρούβλια για ορισμένες χώρες. Η άρνηση των G7 να υποκύψουν στις πιέσεις της Μόσχας ίσως προκαλέσει τη δριμεία αντίδραση της δεύτερης. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει ότι, σε περίπτωση άρνησης, οι στρόφιγγες φυσικού αερίου… θα κλείσουν.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει κομφούζιο στην αγορά ενέργειας και θα φέρει νέο ντόμινο ανατιμήσεων στα διάφορα ενεργειακά (και μη) αγαθά. Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι ο OPEC+ αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το πλάνο σταδιακής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου και για τον Μάιο, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται επί σειρά μηνών από διεθνείς δυνάμεις.

Φωτό: Emphyrio/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.