Νεφελώδεις εκτιμήσεις για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση σιτηρών

Νεφελώδεις εκτιμήσεις για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση σιτηρών

96
Νεφελώδεις εκτιμήσεις για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση σιτηρών

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρίσκονται μεταξύ των κυριότερων εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου, η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών αγροτικών εμπορευμάτων έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, όπως η ανατολική Ασία και η Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφατες εκτιμήσεις του International Grains Council (IGC) για την προσφορά και τη ζήτηση σιτηρών συνοδεύονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Άλλωστε, οι εξαγωγικές ροές από τη Μαύρη Θάλασσα έχουν «παραλύσει» εν μέσω έντονης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και κυρώσεων δυτικών χωρών στη Μόσχα.

Το IGC σημειώνει ότι επιπρόσθετος όγκος εξαγωγών σιτηρών από την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την ΕΕ θα αντισταθμίσει εν μέρει την απουσία των εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα για το εναπομείναν χρονικό διάστημα της φετινής εμπορικής περιόδου.

Για το 2021/2022, το IGC αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά 3 εκατ. τόνους. Πλέον εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή θα κινηθεί στους 2,284 δισ. τόνους. Ειδικότερα, η παραγωγή σιταριού θα διαμορφωθεί στους 781 εκατ. τόνους, αυτή της σόγιας στους 350 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού θα διαμορφωθεί στους 1,207 δισ. τόνους.

Την ίδια ώρα, το διεθνές εμπόριο σιτηρών εκτιμάται από το IGC ότι θα αγγίξει τους 415 εκατ. τόνους (σιτάρι 194 εκατ. τόνοι, καλαμπόκι 173 εκατ. τόνοι, σόγια 159 εκατ. τόνοι). Μειωμένη κατά 8 εκατ. τόνους είναι η νέα εκτίμηση του IGC για την παγκόσμια κατανάλωση και πλέον αυτή διαμορφώνεται στους 2,278 δισ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.