Επίθεση σε σταθμό διανομής πετρελαιοειδών της Aramco

Επίθεση σε σταθμό διανομής πετρελαιοειδών της Aramco

142
Επίθεση σε σταθμό διανομής πετρελαιοειδών της Aramco

Ανησυχία επικρατεί αναφορικά με τη διασφάλιση του εφοδιασμού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων που δέχεται η Σαουδική Αραβία τις τελευταίες εβδομάδες. Την Παρασκευή 25 Μαρτίου, η υεμενίτικη οργάνωση Χούθι ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και ο υπό την ηγεσία του Ριάντ στρατιωτικός συνασπισμός που πολεμά την οργάνωση στην Υεμένη, ανακοίνωσε ότι επλήγη ο σταθμός διανομής πετρελαιοειδών του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco στη Τζέντα, προκαλώντας πυρκαγιά σε δύο δεξαμενές, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργότερα, σύμφωνα με τον συνασπισμό. Μη επαληθευμένα βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια φωτιά να μαίνεται σε δεξαμενές πετρελαίου σε εγκαταστάσεις της Aramco στα περίχωρα της Τζέντα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Aramco ή το υπουργείο Ενέργειας σε προσπάθειας επικοινωνίας του Reuters.

Οι Χούθι- σύμμαχοι του Ιράν που μάχονται τα τελευταία επτά χρόνια τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό, εκτόξευσαν πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζέντα και drones στα διυλιστήρια Ρας Τανούρα και Ραντίχ, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού. Συμπλήρωσε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν επίσης «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις» στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από τους Χούθι αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του συνασπισμού. Η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε επίσης και κατέστρεψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς την πόλη-λιμάνι της Τζαζάν, που προκάλεσε περιορισμένη και ελεγχόμενη πυρκαγιά σε μονάδα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο την Παρασκευή 25 Μαρτίου με φόντο την προαναφερθείσα επίθεση. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα $120/βαρέλι. Σημειώνεται ότι πρότερα της επίθεσης, το Brent είχε καταγράψει πτώση περίπου $3/βαρέλι.

Τέλος, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι δεν θα φέρει ευθύνη σε περίπτωση διαταραχών στην αγορά ενέργειας, με επίκεντρο δυνητική ελλιπή προσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, λόγω των επιθέσεων που δέχεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.