Άπλετο ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα

Άπλετο ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα

173
Άπλετο ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας ενισχύθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με επίκεντρο την αγορά ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η ενεργειακά «ακόρεστη» Κίνα αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

Ειδικότερα, βάσει του Bloomberg, παρά τις αυξημένες τιμές και την πτώση της ζήτησης, η Κίνα εισήγαγε 4.011.000 τόνους LNG από τη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του και να μειώσει την εξάρτησή του από λοιπές παραγωγικές χώρες. Σε γενικότερο πλαίσιο, οι κινεζικές εισαγωγές LNG κατέγραψαν πτώση 12% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση των εισαγωγών διαδραμάτισε και η στροφή των Κινέζων αγοραστών στον φθηνότερο άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Παράλληλα, ο ρόλος της Ρωσίας για την κάλυψη των ενεργειακών αγαθών της Κίνας είναι σημαντικός και στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, η Κίνα εισήγαγε 12,67 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.