Ναυτική ασφάλεια: Όλα τα βλέμματα στην Ασία

Ναυτική ασφάλεια: Όλα τα βλέμματα στην Ασία

162
Ναυτική ασφάλεια: Όλα τα βλέμματα στην Ασία

Παρά τη συνολική μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων στην Ασία το περασμένο έτος, σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών στα Στενά της Σιγκαπούρης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον πλοίων στην εν λόγω περιοχή άγγιξε τις 49, που αντιστοιχεί σε πάνω από 50% των συνολικών περιστατικών στην Ασία το 2021.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Skuld το 2022 (έως τις 16 Μαρτίου), έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά στην Ασία, με κύριους κινδύνους να αποτελούν οι ένοπλες ληστρικές επιθέσεις κυρίως στο eastbound lane των Στενών της Σιγκαπούρης αλλά και σε λιμάνια και αγκυροβόλια. Παρά το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2020 δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά απαγωγής ναυτικών στην περιοχή, o κίνδυνος είναι υψηλός στη θάλασσα Sulu και στα ύδατα της νήσου Tawi-Tawi.

Tην ίδια ώρα, το ReCAAP ISC εκφράζει την ανησυχία του για τα περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης, και δη αυτά στα ύδατα των Pulau Nongsa και Batam. Στις 2 Μαρτίου, το ReCAAP ISC εξέδωσε Incident Alert (IA) προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, με στόχο να αποφευχθούν περιστατικά επιθέσεων σε πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.