«Μάχη» Κίνας-Αυστραλίας για τις σπάνιες γαίες

«Μάχη» Κίνας-Αυστραλίας για τις σπάνιες γαίες

124
«Μάχη» Κίνας-Αυστραλίας για τις σπάνιες γαίες

H Αυστραλία ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Μαρτίου ένα σχήμα υποστήριξης της εγχώριας βιομηχανίας εξόρυξης σπάνιων γαιών, καθώς και των εφοδιαστικών αλυσίδων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το αποτύπωμά της διεθνώς. Άλλωστε, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στο να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για τα εν λόγω μεταλλεύματα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιομηχανία τεχνολογίας. Η Κίνα, το 2021, αντιπροσώπευσε το 54% της παγκόσμιας εξόρυξης σπάνιων γαιών, βάσει της Wood Mackenzie.

Στο πλαίσιο αυτό, στον προϋπολογισμό της Αυστραλίας για το 2022-2023 περιλαμβάνονται $180 εκατ. για την ανάπτυξη του κλάδου εξόρυξης σπάνιων γαιών αλλά και για τη δημιουργία μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να διασφαλιστεί μια σταθερή προμήθεια μεταλλευμάτων. Την ίδια ώρα. η αυστραλιανή κυβέρνηση θα διοχετεύσει $175 εκατ. για την ανάπτυξη τεσσάρων projects με επίκεντρο το βανάδιο, το μαγγάνιο και το νικέλιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.