Απανθρακοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες: Οι προτάσεις της ναυτιλιακής κοινότητας

Απανθρακοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες: Οι προτάσεις της ναυτιλιακής κοινότητας

107
Απανθρακοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες: Οι προτάσεις της ναυτιλιακής κοινότητας

Η απανθρακοποίηση και ο τρόπος με τον οποίο θα επέλθει βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, εκπρόσωποι της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων, υπέβαλαν προτάσεις για το πώς ένα ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης θα μπορούσε να προσαρμοστεί προκειμένου να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι επικαιροποιημένες προτάσεις που κατατέθηκαν στον ΙΜΟ σκιαγραφούν πώς το IMO Maritime Research Fund (IMRF), ύψους $5 δισ., το οποίο θα επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών και καυσίμων μηδενικών εκπομπών, θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών για απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Με επικεφαλής το International Chamber of Shipping και οκτώ ακόμα οργανισμούς της διεθνούς ναυτιλίας, οι τροποποιημένες προτάσεις προβλέπουν τη διάθεση περίπου του 10% του fund σε projects μείωσης των αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιωτικών κρατών, που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.

Στην ανακοίνωση του ICS τονίζεται ότι οι προτάσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στα αιτήματα αναπτυσσόμενων χωρών για πρόσβαση στο Ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν τα χειρότερα από την κλιματική κρίση. Η [ναυτιλιακή] βιομηχανία επιθυμεί να διαθέσει περίπου $50 εκατ. ετησίως, για να υποστηρίξει έργα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε αναπτυσσόμενες και ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών. Αυτή θα ήταν μια σημαντική επένδυση και ώθηση στα υπάρχοντα προγράμματα του ΙΜΟ, για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές είναι δίκαιη και ισόνομη», υπογράμμισε ο Simon Bennett, Deputy Secretary General του International Chamber of Shipping.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.