Νέος αγωγός φυσικού αερίου προς την Κίνα, η απάντηση της Μόσχας στις...

Νέος αγωγός φυσικού αερίου προς την Κίνα, η απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις

318
Νέος αγωγός φυσικού αερίου προς την Κίνα, η απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις

Οι κυρώσεις διεθνών δυνάμεων έναντι της Ρωσίας ισχυροποιούνται και αυξάνονται καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται. Πρόσφατα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την απαγόρευση ρωσικών ενεργειακών αγαθών, και δη του πετρελαίου, ενώ η ΕΕ ακόμη διστάζει να προβεί σε αντίστοιχες αποφάσεις. Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, η Μόσχα εξερευνά ήδη εναλλακτικούς προορισμούς για τα ενεργειακά της αγαθά, με το βλέμμα προσηλωμένο στην… Κίνα.

Ειδικότερα, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom προσβλέπει στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, διαμετακομιστικής ικανότητας 50 δισ. κ.μ,. με προορισμό την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider. Η κατασκευή του εν λόγω αγωγού, εφόσον προχωρήσει, θα ενισχύσει περαιτέρω το εμπόριο ενέργειας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2014, Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει συμφωνία για την παροχή 38 δισ. κ.μ. ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως επί 30 έτη, η οποία, βάσει του Bloomberg, εκκίνησε το 2019. Επιπλέον, μια παρεμφερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα προμηθεύει την Κίνα με 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου (από το 2026 και έπειτα) ετησίως επί 30 έτη.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν το έργο προχωρήσει, η Ρωσία σκοπεύει να προβεί σε έργα διασύνδεσης μεταξύ των αγωγών της με κατεύθυνση την Ανατολή και τη Δύση. Συνεπώς, θα είναι σε θέση να ανακατευθύνει το φυσικό αέριο με προορισμό την Ευρώπη και να διαφοροποιήσει τους παραλήπτες φυσικού αέριου πέραν της ΕΕ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.