H Δυτική Αφρική, ο νέος μεγάλος κόμβος τροφοδοσίας LNG;

H Δυτική Αφρική, ο νέος μεγάλος κόμβος τροφοδοσίας LNG;

140
H Δυτική Αφρική, ο νέος μεγάλος κόμβος τροφοδοσίας LNG;

Στον παγκόσμιο χάρτη της τροφοδοσίας LNG επιχειρεί να εισέλθει η Δυτική Αφρική, καθώς πολλά και σημαντικά ενεργειακά projects βρίσκονται στα σκαριά.

Πρόσφατα, ο Timipre Sylva, υπουργός Επικρατείας και Πετρελαϊκών Πόρων της Νιγηρίας, και ο Gabriel Mbaga Obiang Lima, υπουργός Υδρογονανθράκων της Ισημερινής Γουινέας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με επίκεντρο το LNG. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω συμφωνία, η Νιγηρία θα προμηθεύει με LNG, από υπεράκτια πεδία της, την Ισημερινή Γουινέα μέσω του τερματικού Punta Europa.

Σύμφωνα με το Αφρικανικό Επιμελητήριο Ενέργειας, η συμφωνία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στο «ταξίδι» της Δυτικής Αφρικής προς την ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια νέα εποχή περιφερειακής συνεργασίας.

Η Νιγηρία, τα τελευταία χρόνια, έχει εκκινήσει την πρωτοβουλία «Δεκαετία του Αερίου», η οποία έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου μέσω της ανάπτυξης φιλόδοξων και μεγαλεπήβολων projects. H νέα συμφωνία των δύο αφρικανικών χωρών εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Νιγηρίας και ουσιαστικά στοχεύει στο να συνδυάσει τα μεγάλα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου της Νιγηρίας με τις υποδομές επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου της Ισημερινής Γουινέας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισημερινή Γουινέα μεγάλη παρουσία έχουν οι ενεργειακοί κολοσσοί Shell και Chevron.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.