ICS: Να μην υποτιμηθεί ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στους ναυτικούς

ICS: Να μην υποτιμηθεί ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στους ναυτικούς

119
ICS: Να μην υποτιμηθεί ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στους ναυτικούς

Τo International Chamber of Shipping (ICS) προειδοποιεί ότι η υπάρχουσα κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να διογκωθεί, καθώς οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα επηρεάσουν σημαντικά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό στα πλοία.

Σύμφωνα με το «Seafarer Workforce Report των BIMCO και ICS», 1,89 εκατ. ναυτικοί απασχολούνται στα 74.000 πλοία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Προκειμένου το εμπόριο να συνεχιστεί αδιαλείπτως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ναυτικοί να μετακινούνται ελεύθερα. Η ρωσική εισβολή έχει επιφέρει σωρεία προβλημάτων στη ναυτική κίνηση, καθώς έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις από και προς την περιοχή. Την ίδια ώρα, η ανησυχία για την ασφάλεια των ναυτικών και τα αυξημένα ασφαλιστικά premiums για τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την Ουκρανία και τη Ρωσία αποθαρρύνουν τους πλοιοκτήτες να στείλουν τα πλοία τους στις χώρες αυτές. Ήδη κάποιοι ναυτικοί έχουν εγκαταλείψει τα πλοία τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Με αφορμή την έκτακτη σύνοδο του ΙΜΟ, στην οποία η ναυτιλιακή βιομηχανία θα παρουσιάσει σχέδιο οκτώ σημείων για την ασφάλεια των ναυτικών, ο γενικός γραμματέας του ICS, Guy Platten, ανέφερε: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των ναυτικών και της ναυτιλίας στην περιοχή. Όπως και με τον Covid, οι ναυτικοί εκτίθενται σε ζητήματα που δεν προέρχονται από αυτούς. Πολλά πλοία έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά, ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί και αρκετοί ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων έχουν παγιδευτεί σε πλοία ελλιμενισμένα στα λιμάνια της περιοχής. Είναι εξαιρετικά επείγον να διασφαλιστεί η απομάκρυνσή τους από αυτές τις περιοχές. Ο αντίκτυπος στους αθώους ναυτικούς και στις οικογένειές τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.