Goldman Sachs: Στα $135/βαρέλι ο μαύρος χρυσός το 2022

Goldman Sachs: Στα $135/βαρέλι ο μαύρος χρυσός το 2022

98
Goldman Sachs: Στα $135/βαρέλι ο μαύρος χρυσός το 2022

Οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία συνεχίζονται με ακάθεκτους ρυθμούς, καθώς η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη επιμένει και οι διεθνείς δυνάμεις αποπειρώνται να πιέσουν περαιτέρω τη Μόσχα. Πρόσφατα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Από την άλλη, η ΕΕ και ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, παρότι έχουν επιβάλει πληθώρα κυρώσεων με στόχο τη ρωσική οικονομία, διστάζουν επί του παρόντος να «κλείσουν» τις πόρτες τους στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί ανησυχία στην αγορά ενέργειας, με τις τιμές πετρελαίου να καταγράφουν αλματώδεις μεταβολές και τα σενάρια πληθώρας αναλυτών να είναι ζοφερά αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός κολοσσός Goldman Sachs προέβη σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τον μέσο όρο των τιμών πετρελαίου το 2022 και το 2023. Πιο συγκεκριμένα, από τα $98/βαρέλι στα $135/βαρέλι για το τρέχον έτος και από τα $105/βαρέλι στα $115/βαρέλι για το επόμενο. Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα Barclays και η νορβηγική συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy εκτιμούν ότι το πετρέλαιο δύναται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα $200/βαρέλι.

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει ανακοινώσει πως είναι έτοιμος να αποδεσμεύσει όση ποσότητα πετρελαίου χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καλπάζουσες τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο IEA συμφώνησε την αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα μελών του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.