Πώς και γιατί η ρωσική εισβολή αλλάζει τον χάρτη στις παραγγελίες LNGCs

Πώς και γιατί η ρωσική εισβολή αλλάζει τον χάρτη στις παραγγελίες LNGCs

349
Πώς και γιατί η ρωσική εισβολή αλλάζει τον χάρτη στις παραγγελίες LNGCs

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Μόσχα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η ενέργεια αντιπροσώπευε το 62% των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα κατασκευάσει δύο τερματικούς LNG, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ιταλία σκοπεύει να αναπτύξει δύο τερματικούς εισαγωγών LNG στην προσπάθειά της να περιορίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία τους επόμενους 24-30 μήνες, όπως ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Κλίματος Roberto Cingolani στο RAI.

Δεδομένου ότι η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν ξεκινήσει ήδη διεργασίες δημιουργίας διεθνών συνεργειών για την κάλυψη των αναγκών σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το Κατάρ αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή, καθώς διαθέτει σημαντική παραγωγική δυναμικότητα, αλλά και οι ΗΠΑ με την Αλγερία φαντάζουν πιθανοί προμηθευτές.

Στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί, είναι επόμενο το θαλάσσιο εμπόριο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και οι παραγγελίες για πλοία μεταφοράς LNG να αυξηθούν άμεσα. Το 2021 αποτέλεσε ρεκόρ για τις παραγγελίες LNG carriers, καθώς αυτές άγγιξαν τις ενενήντα. Την ίδια ώρα, αναμένεται άνοδος και για την ανάπτυξη υπεράκτιων πεδίων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη και ως εκ τούτου αυξημένη δραστηριότητα στην κατασκευή FSPO, FLNG και πλοίων-γεωτρύπανων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.