Θετικό πρόσημο για τις ναυλαγορές

Θετικό πρόσημο για τις ναυλαγορές

263
Θετικό πρόσημο για τις ναυλαγορές

Ανοδικές τάσεις κατεγράφησαν στις ναυλαγορές και την εβδομάδα με τέλος τις 4 Μαρτίου, όπως αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons σε πρόσφατη έκθεσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ClarkSea που λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους ναυλαγορές, σημείωσε άνοδο 7% σε εβδομαδιαία βάση και άγγιξε τα $39.424/ημέρα.

Ειδικότερα, βελτιώσεις σημειώθηκαν στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, ωστόσο υπήρχαν μεικτές τάσεις ανάλογα με τον τύπο πλοίου και την περιοχή. Οι ναύλοι στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, σταθερότητα κατεγράφη στη ναυλαγορά των Capesizes, όπου ο μέσος όρος των κερδών στη spot αγορά ήταν περίπου ίσος με $10.000/ημέρα. Στα μικρότερα μεγέθη σημειώθηκαν ανοδικές τάσεις, με επίκεντρο τον Ειρηνικό Ωκεανό: ο μέσος όρος των κερδών ταξιδιού των Supramaxes αυξήθηκε κατά 19% σε εβδομαδιαία βάση, αγγίζοντας τα $30.513/ημέρα. Επιπλέον, σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε για ακόμη μία εβδομάδα η ναυλαγορά των containerships, και δη εκείνη των συμβολαίων χρονοναύλωσης μεγάλης διάρκειας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Clarksons, σημειώθηκε άνοδος και στους ναύλους των VLGCs, όμως οι εκτοξευμένες τιμές καυσίμων οδήγησαν σε πτώση των κερδών. Ενδεικτικά, τα κέρδη στη διαδρομή Χιούστον-Τσίμπα σημείωσαν πτώση 7% σε εβδομαδιαία βάση, φτάνοντας τα $20.677/ημερησίως.

Τέλος, άνοδος κατεγράφη και στη ναυλαγορά των LNGCs. Ο μέσος όρος των ναύλων στη spot αγορά για LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. αυξήθηκε κατά 21% σε εβδομαδιαία βάση, στα $32.000/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.