
Η ουκρανική κρίση μονοπωλεί δικαίως το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, όντας η μεγαλύτερη κρίση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακόμα «ανοικτά» γεωπολιτικά μέτωπα στον πλανήτη και ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι εκείνο μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν αποτελεί νησί της Ανατολικής Ασίας, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 23 εκατ. κατοίκων και φιλοδοξίες να παραμείνει ανεξάρτητη από την Κίνα και να αναγνωριστεί επισήμως από τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Επί του παρόντος, οι χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, δηλαδή οι χώρες που την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη, είναι μόλις δεκατέσσερις. Από την άλλη, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, με πληθυσμό περίπου 1,4 δισ., και θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της.
Το σημαντικότερο «όπλο» της Ταϊβάν είναι το γεγονός ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο και συνεπώς κερδίζει την εύνοια λοιπών διεθνών δυνάμεων, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το διμερές εμπόριο ΗΠΑ και Ταϊβάν ανήλθε περίπου στα $106,2 δισ. το 2020. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιπες διεθνείς δυνάμεις δεν επιθυμούν η οικονομική ισχύς της Ταϊβάν, όπως και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της στον τομέα της τεχνολογίας, και ειδικά των τσιπ, να περάσουν στον έλεγχο του Πεκίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αποπειραθεί να λειτουργήσουν ως «αποτρεπτικός» παράγοντας αναφορικά με μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά ένα πολύτιμο μάθημα για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ταϊβάν, η οποία αποφάσισε τη διάθεση επιπλέον $8,7 δισ. με επίκεντρο την άμυνά της. Σημειώνεται ότι η Ταϊβάν είχε ήδη αποφασίσει να διαθέσει περίπου $17 δισ. σε στρατιωτικό εξοπλισμό για το 2022. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την Ταϊβάν, μια κινεζική εισβολή θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμα και το 2025.
Εν κατακλείδι, παρότι παραμένει αβέβαιο εάν και πότε μια νέα γεωπολιτική κρίση θα εκκολαφθεί, η υποψηφιότητα της Ταϊβάν είναι «εκκωφαντική» και οι βλέψεις του Πεκίνου ξεκάθαρες.
Φωτό: David Chang/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ