Αλλάζουν άμεσα οι ροές ξηρών φορτίων;

Αλλάζουν άμεσα οι ροές ξηρών φορτίων;

219
Αλλάζουν άμεσα οι ροές ξηρών φορτίων;

Η Αυστραλία εμφανίζεται ως μια εναλλακτική για την προμήθεια άνθρακα, σε περίπτωση που χώρες της Δύσης αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις στον κλάδο της ενέργειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αυστραλιανής κυβέρνησης, οι κορυφαίοι παραγωγοί άνθρακα της χώρας, όπως οι Whitehaven Coal WHC.AX και New Hope Group NHC.AX, έχουν προσεγγιστεί από χώρες όπως η Πολωνία, η οποία παραδοσιακά βασίζεται στον ρωσικό άνθρακα. Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και πιέζει την ΕΕ να πράξει το ίδιο. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι όποιες αποφάσεις των δυτικών δυνάμεων θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων, αλλάζοντας άρδην τις εμπορευματικές ροές σε διεθνή κλίμακα.

Παρ’ όλα αυτά παραμένει αβέβαιο εάν η Αυστραλία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές ανάγκες που ίσως προκύψουν, καθώς ο συνδυασμός βροχοπτώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων στα ορυχεία έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς. Δείγμα της προσφοράς είναι η σημαντική αύξηση των τιμών άνθρακα στο λιμάνι Newcastle, οι οποίες άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των $440/τόνο την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.