Οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

384
Οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

H πρόσφατη επανεκλογή της ευρωβουλευτού Karima Delli στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία ακόμα συνεχόμενη θητεία αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στη χάραξη της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής. Αν και οι παλαιότεροι θυμούνται την πολιτική εγρήγορση της Loyola de Palacio όταν διετέλεσε Επίτροπος Μεταφορών πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η τότε ισχυρή κυρία της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών μελών των ναυτιλιακών κύκλων της Ευρώπης με την αυστηρή τοποθέτησή της σε θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Σήμερα, σε όλες τις σημαντικές θέσεις πολιτικής ευθύνης, ισχυρές κυρίες, με εξαιρετικά βιογραφικά, προκαλούν και πάλι το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής κοινότητας και της κοινής γνώμης.

Karima Delli - Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, με καταγωγή από την Αλγερία, εκλέγεται στο Παρίσι και ανήκει πολιτικά στους Πράσινους. Οι θέσεις της για μια πιο πράσινη ναυτιλία είναι ευρέως γνωστές και ξεκάθαρες, ενώ οι σχέσεις της με οικολογικές ΜΚΟ παραμένουν εξαιρετικά στενές. Η έκθεσή της το 2021 με τίτλο «Efficient and cleaner maritime transport» έλαβε τα εύσημα από πολλά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και των Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA), για την ολιστική προσέγγιση που προτείνει.

Adina Ioana Vălean

H Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. Έχει διατελέσει βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο της Ρουμανίας και ευρωβουλευτής. Είναι υπεύθυνη για όλο το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και της Ναυτιλίας της Ευρώπης, αλλά και των σχέσεων με τον ΙΜΟ. Ο ρόλος της σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού το επιτελείο της είναι υπεύθυνο για τις νομοθετικές προτάσεις που σχετίζονται με τις μεταφορές αλλά και την εποπτεία όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης, ως προς την εναρμόνισή τους στις ευρωπαϊκές νομοθεσίες που αφορούν τις μεταφορές. Διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας της Ευρώπης αλλά και στη διατήρηση της ναυτικής τεχνογνωσίας και της βελτίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα κράτη της ΕΕ.

Margrethe Vestager

H Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού είναι ήδη εξαιρετικά γνωστή στους ναυτιλιακούς κύκλους της Ευρώπης. H αρμοδιότητά της είναι να εποπτεύει το θεσμικό πλαίσιο όλων των βιομηχανικών και επιχειρηματικών κλάδων της Ευρώπης. Θεωρείται αυστηρή στην προσέγγισή της ως προς την πάταξη των καρτέλ και των μονοπωλίων αλλά και των αθέμιτων πρακτικών και φορολογικών ελαφρύνσεων σε πολλά διεθνή conglomerates. Δεν έχει διστάσει να αντιπαραταχθεί σε διεθνείς επιχειρηματικούς γίγαντες. Συχνά ενδιαφέρεται για την παρακολούθηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τις ναυτιλιακές κοινότητες στα κράτη-μέλη της Μεσογείου και όχι μόνο. Η Δανή πολιτικός ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων και ορισμένοι θεωρούν ότι στο προσεχές μέλλον θα αναλάβει ηγετική θέση στη χώρα της.

Maja Markovčić Kostelac

H εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) εποπτεύει ουσιαστικά με τις υπηρεσίες της στη Λισαβόνα όλες τις λιμενικές αρχές της ΕΕ. Είναι αρμόδια για την ασφάλεια και τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στην Ευρώπη, αλλά και για την αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαίδευσης στις Ακαδημίες της γηραιάς ηπείρου. Η κροατικής καταγωγής πρώην Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Μεταφορών της Κροατίας αποτελεί την ισχυρή κυρία σε θέματα maritime safety and security.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.