Οι σκόπελοι παραμένουν για τη ναυτική κίνηση

Οι σκόπελοι παραμένουν για τη ναυτική κίνηση

104
Οι σκόπελοι παραμένουν για τη ναυτική κίνηση

Παρά το γεγονός ότι (και) η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ουκρανική κρίση και στο πώς αυτή θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τη ναυτική κίνηση, οι αλλαγές πληρωμάτων συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους στις ναυτιλιακές εταιρείες και στα τμήματα πληρωμάτων, ως απόρροια της πανδημίας.

Ο πιο πρόσφατος Neptune Declaration Crew Change Indicator του Global Maritime Forum έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο αντίκτυπος της Όμικρον στις αλλαγές πληρωμάτων είναι ακόμη αισθητός. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των ναυτικών των οποίων οι συμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν στα πλοία αυξήθηκε στο 5% από το 4,2% του προηγούμενου μήνα. Μάλιστα το εν λόγω ποσοστό είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των ναυτικών με πάνω από 11 μήνες στα πλοία παρέμεινε σταθερό στο 0,4%. Αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των εμβολιασμένων ναυτικών, δεδομένης της καλύτερης πρόσβασης στους εμβολιασμούς: από το 66,8% του Φεβρουαρίου στο 72,8% του Μαρτίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του Global Maritime Forum τονίζεται ότι η Όμικρον επιφέρει σημαντικές προκλήσεις στις αλλαγές πληρωμάτων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των ναυτικών που επιθυμούν να επαναπατριστούν και αυτών που θα επιβιβαστούν στα πλοία. Παράλληλα, περιορισμοί στις μετακινήσεις παραμένουν σε ισχύ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κίνα. Στον αντίποδα, θετικές είναι οι εξελίξεις για τη ναυτική κίνηση σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία, οι οποίες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο Neptune Declaration Crew Change Indicator λαμβάνει δεδομένα από τις εξής διαχειρίστριες εταιρείες, οι οποίες απασχολούν επί του παρόντος στα πλοία τους 90.000 ναυτικούς: Anglo-Eastern, Bernhard Schulte, Columbia Shipmanagement, Fleet Management (FLEET), OSM, Synergy Marine, Thome, V.Group και Wallem Ship Management.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.