Η επόμενη μέρα για τον τραπεζικό κλάδο

Η επόμενη μέρα για τον τραπεζικό κλάδο

51
Η επόμενη μέρα για τον τραπεζικό κλάδο

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την επόμενη ημέρα της Τραπεζικής, έναντι των τεχνολογικών και άλλων προκλήσεων, σκιαγράφησαν τα στελέχη της Alpha Bank στο συνέδριο Fin Forum 2022 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στέφανος Μυτιληναίος: «Οι τράπεζες πρέπει να “χτίσουν” πάνω στην αμφίδρομη εμπιστοσύνη με τους πελάτες και να την προστατεύσουν»

Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής – Chief Operating Officer της Alpha Bank Στέφανος Μυτιληναίος oι τράπεζες πρέπει να εστιάζουν στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους που δεν είναι άλλη από την πίστη, την αμφίδρομη δηλαδή εμπιστοσύνη από την τράπεζα προς τον πελάτη και από τον πελάτη προς την τράπεζα, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο δεν περιορίζονται μόνο στις νέες τεχνολογίες και τα fintechs. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι για τις οποίες ο χρηματοπιστωτικός κλάδος πρέπει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας, όπως είναι η ασφάλεια πληροφοριών (privacy) και η προστασία των δεδομένων (data protection), η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG καθώς και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην εικόνα που διαμορφώνει η κοινή γνώμη για τις τράπεζες και στην εμπιστοσύνη που οικοδομείται μεταξύ των δύο μερών. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Παρά την πολυετή κρίση και την πολεμική κατά των τραπεζών, οι πελάτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα τραπεζικά ιδρύματα για τα πλέον σοβαρά θέματά τους – είτε αποτελούν επιλογές ζωής είτε ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων».

Αναφερόμενος στις τεχνολογίες που θα καθορίσουν το μέλλον του banking, ο Chief Operating Officer της Alpha Bank υπογράμμισε ότι το λεγόμενο unbundling που συχνά υιοθετείται από τις εταιρείες fintech για τον καθορισμό μίας πιο «επιθετικής» στρατηγικής, δεν είναι συμβατό με την ουσία και την «καρδιά» της τραπεζικής, που είναι η εμπιστοσύνη. «Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα στο banking, παραμένοντας παράλληλα ξεκάθαροι στην παροχή του Customer Value Proposition. Σκοπός δεν είναι να μετατρέψουμε τις τράπεζες σε ‘κατασκευαστές προϊόντων’, σκοπός μας είναι η υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών και η αξιοποίησή τους στην προσπάθειά μας να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε συνεχώς την εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ευάγγελος Καλαμάκης: «Στόχος μας για το Ταμείο Ανάκαμψης όχι απλώς η απορρόφηση αλλά η αξιοποίηση των κεφαλαίων σε έργα που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία»

Στις προϋποθέσεις της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στους τομείς που στην Ελλάδα θα προσελκύσουν την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής Ευάγγελου Καλαμάκη, παρομοιάζοντας χαρακτηριστικά το πρόγραμμα με «μαραθώνιο», δεδομένης της διάρκειάς του έως τον Αύγουστο του 2026. Μιλώντας για τη διαχείριση του προγράμματος σημείωσε ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. «Η εμπειρία μας στην διαπραγμάτευση για την Επιχειρησιακή Συμφωνία ήταν πολύ θετική και οι χρόνοι ανταπόκρισης πολύ γρήγοροι, ενώ υπήρξε ευελιξία των διαχειριστών του προγράμματος για αλλαγές και παρεμβάσεις με σκοπό την μεγιστοποίηση της χρήσης του και της διάθεσης των πόρων», ενώ αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται με τη βοήθεια έμπειρων συμβούλων σε συνεργασία με τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια διαφανής και απρόσκοπτη διαδικασία με προκαθορισμένους χρόνους ανταπόκρισης. «Το σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι τα χρήματα θα προκαταβληθούν στις τράπεζες και θα είναι άμεσα διαθέσιμα προς τους φορείς των επιλέξιμων επενδύσεων», συμπλήρωσε ο κ. Καλαμάκης για να υπογραμμίσει ότι αφενός υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για την επιλεξιμότητα, και αφετέρου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάσουν λεπτομερή και εμπεριστατωμένα επενδυτικά σχέδια και να είναι διατεθειμένες να αναλάβουν επιπλέον υποχρεώσεις.

Γιάννης Γκάνος (Alpha Real Estate Management and Investments):

Την οπτική του σχετικά με τις τάσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων για τις τράπεζες παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments Γιάννης Γκάνος, Αναλύοντας τις τάσεις της κτηματαγοράς, σημείωσε ότι αυτές εμφανίζονται θετικές. «Η αγορά ακινήτων εισήλθε τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης μετά από μία δεκαετή περίοδο σημαντικής συρρίκνωσης τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας όσο και σε επίπεδο τιμών και αξιών. Η ζήτηση, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές και τελικούς χρήστες ενισχύθηκε σημαντικά και η συνολική ρευστότητα στην αγορά βαίνει αυξανόμενη». Ο κ. Γκάνος πρόσθεσε ότι η άνοδος των τιμών και η πτώση των αποδόσεων αποτελούν ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων παραμένει αρκετά ανταγωνιστική, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, δεδομένης της πιστωτικής επέκτασης, της αύξησης των στεγαστικών δανείων και της ρευστότητας.

Όσον αφορά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε σε 3 άξονες: στην αύξηση του όγκου συναλλαγών ιδιόκτητων ακινήτων (Real Estate Owned – REO), στην εξυγίανση ισολογισμών από τα non-core assets και στις αυξημένες αποδόσεις που μπορούν σήμερα να προκύψουν από την εκμετάλλευση ακινήτων.

Ως προς τις πρωτοβουλίες που οι τράπεζες ενδείκνυται να αναλάβουν αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων, ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό χαρτοφυλακίων ακινήτων μέσω αύξησης των πωλήσεων ιδιόκτητων ακινήτων (REO). Επιπλέον, επεσήμανε την ήδη παρατηρούμενη επιτάχυνση συναλλαγών πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων, όπως επιβεβαιώθηκε με αντίστοιχες κινήσεις της Alpha Bank.

Ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε και στο Project Skyline της Alpha Bank που «προβλέπει τη δημιουργία  επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων και περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ  στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του Ομίλου Alpha Bank για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.